събота, 4 май 2013 г.

Pasqua ortodossa

Questa è l'interno della chiesa greca ortodossa a Venezia. Stasera credo ci sarà la messa ed anche domani alle 11 quando è la nostra Pasqua ortodossa.

Хотели, bed and breakfast, апартаменти, квартири - въведение


Нали не очаквате тук да представям онези прочути и скъпи венециански хотели, в които са отсядали писатели на върха на славата си.

Ще кажа само, че в „Грити” и „Даниели” могат да влязат и простосмъртни, за да изпият едно кафе в бара на хотела и без да са негови гости. А стаите на тези хотели днес може да разгледа всеки, който посети сайтовете им в интернет.

на снимката тук виждате бара на хотел "Даниели", взета от сайта на хотела.
 
Сред хотелите, в които нощувката за двама излиза не по-малко от 200 евро могат да се посочат три типа:
- с хотелски шик, който минава за венециански, и с атмосфера, която дори за миг не ти позволява да забравиш, че си в хотел;
- със съвременен комфорт, удачно вписан в палацо или дом от XV или ХVІ век, без опити да се наподобява псевдовенециански стил;
- с очарователната историческа характеристика „Residenza depoca”, която създава вълнуващия ефект на връщане назад във времето.
 
Една голяма част от хотелите, чиито стаи най-често са с цени около 130-150 евро (но притежават и стаи, които са по-евтини) държат печелившия курс на „венецианския стил”, тъй като повечето хора, които отиват във Венеция, за да прекарат там една, две или три нощи искат да спят в стаи във венециански стил. Тези хотели са много, и аз ще посоча тук само два, защото стаите им, показани на снимките в интернет ми харесват. И двата се намират на канала на Канареджо  -  CaDogaressa и Palazzo Cedron, и през “високия сезон” нощувката за двама в някоя от най-хубавите им стаи може да достигне 300 евро.
Повечето хотели от този тип предлагат и стаи на доста по-ниски цени, но резервирайки стая за двама с цена по-ниска от 80 евро би трябвало да знаете, че тя едва ли ще е като онези стаи, които са показани на сайта на хотела в интернет.
 
Да, стаите в хотелите и в повечето хотелски структури, като т.нар. bed and breakfast, не са еднакви, големината, прозорците им и височината на таваните им са различни и точно поради това цените им варират не само според сезона.
 
Рисковете са два – да бъдете настанени не в такава стая, каквато сте очаквали, или да платите за някоя не особено привлекателна стая повече отколкото тя заслужава.
 
За да се избегнат тези два риска, е необходимо човек да притежава не само късмет, но и опит.
 
Ако решите да отседнете в хотела, който сте си избрали  и можете да си позволите някоя от най-добрите му стаи – за повече от една вечер, тогава едва ли ще останете разочаровани.
Разбира се, винаги съществува и риска да сте направили изначално лош избор и да се настаните в хотел, който да не ви хареса.
 
Другият вариант е да забравите за хотелите и да се насочите към някой от т.нар. bed & breakfast или апартамент (апартаментите се предлагат за минимум 3 нощувки). В тях стаите са ограничен брой и няма опасност да ви настанят в нещо по-различно като качество и цена от това, което сте резервирали и избрали.