петък, 19 април 2013 г.

Cicchetti и вино Al Bottegon Cantine di vino già Schiavi

Толкова пъти съм ходила във Венеция, но не бих казала, че всеки път съм се оказвала в най-подходящия ден, в най-подходящия час, на най-подходящото място. Три пъти досега, един път през ноември и в две поредни години през декември, съм минавала недалеч от този прочут винен бар при рио ди Сан Тровазо и и не съм влизала в него.
Ако вървите от Дзатере покрай Рио ди Сан Тровазо, или минавате по моста на Академията, минавайки от сестиере ди Сан Марко в Дорсодуро, по обяд или по-късно през деня, отидете да изпиете чаша вино и да хапнете от онези сандвичета, наричани във Венеция "cicchetti" в този bacaro при средния от трите моста над рио ди Сан Тровазо.
Там един ден по обед бяха отишли с децата си Брад Пит и Анджелина Джоли, когато по време на карнавала през 2010 бяха прекарали във Венеция няколко дни, преди започването на снимките на филма "Туристът", в който Анджелина Джоли си партнираше с Джони Деп. Преди време вестниците писаха, че най-известната двойка в света на киното пуска в продажба собствена марка вино, произведено от лозята на техния замък "Мирвал" във Франция, а наскоро излезе информацията, че първите 6000 бутилки от френското розе “Миравал”, произведено от тяхната винарна, е било продадено за броени часове. Ясно е, че именно интересът им към вината ги отвел в този венециански винен бар, прочут с голямото си разнообразие от предлагани вина както от областта Венето, така и от различни региони на Италия и Франция. За улеснение на клиентите на всяка бутилка е сложена и бележка с цената.


Както се вижда от снимките, това не обаче не е някоя претенциозна енотека, а място, в което всеки озовал се във Венеция може да си позволи чаша вино придружена с онези сандвичета с канапе от франзела, които рано или късно ще свикнете да наричате "чикети". Ангилийското съответствие на думата е snacks, на български може би е най-добре да ги нарачиме "апетитни хапки".
Как да стигнете дотам? Много лесно. От моста на Академията, трябва да продължите покрай Академията вдясно по calle Corfu, която ще ви отведе до рио ди Сан Тровазо и оттам без да минавате по моста трябва да продължите по fondamenta-та покрай парапета, който отделя от rio-то докато стигнете до следващия мост, срещу който ще намерите "избата".

Озовавайте се пред Академията (ако слезете на тази спирка на vaporetto), от която и от двете страни на Академията да минете, после трябва да свиете вдясно и да вървите по calle larga Nani докато стигнете до Рио ди Сан Тровазо и там на ъгъла при моста ще видите табелите с двете названия на този винен бар.

Може да стигнете доттам и от Дзатере като вървите по тази фондамента, от която се вижда Squero di San Trovaso - най-известната от венецианските работилници, в които все още се правят гондоли. Стигнете ли до средния от трите моста над рио ди Сан Тровазо сте стигнали при "Скиави".

На дървената табела над входа пише Cantine del vino già Schiavi, което може да се преведе като "Винени изби вече Скиави", но дали това Schiavi ( чете се "Скиави") ще рече "Роби" в смисъла на "вече роби на тези изби с вино" или означава "вече Скиави" като Скиави се разбира като фамилно име на някогашния собственик- не мога да кажа). На неоновата табела над вратата табела е изписано Vini al Bottegon, а от блога на моя приятел Фаусто знам, че венецианците наричат това място Cantinone da Schiavi, което пък може да се преведе като " Избите при Скиави".
 
 

1 коментар:

  1. Je recommande cet établissement. Nous y sommes allés plusieurs fois avec Alain et n'avons jamais été déçus. Les vins, les cicchetti, l'ambiance, tout nous a plu.

    ОтговорИзтриване