неделя, 21 април 2013 г.

Love spritz

Преди да продължа с историите, свързани с ресторанти, пицерии, остерии трябва да въведа един "категоричен императив" ако нямате нищо против да си послужа с философския термин, създаден от Кант за едно задължително действие. Във Венеция такъв "категоричен императив" е шприца, lo spritz, за историческите му корени свързани с австрийското управление в града ще разкажа другаде.
Първият път, когато с мъжа ми отидохме във Венеция, не знаехме за него. В единствения пътеводител за Венеция, който бях чела - изданието на Touring Club Italiano от 1995 година не пишеше нищо за шприц. Всъщност в интернет, бях прочела за една инициатива с безплатен шпирц по обед на терасата на музея с картините от колекцията на Пеги Гугенхайм, именно в неделята, когато щяхме да бъдем във Венеция, като част от честването на 60 години, откакто Пеги Гугенхайм беше дошла в лагуната. Обаче, когато пристигнахме и слязохме на Сан Марко, за да тръгнем оттам към нашия хотел на Фондаменте Нове и седнахме, за да изпием по едно кафе във Венеция на кампо Санти Джовани и Паоло, ние не знаехме нищо за ритуала с шприца. А на съседната маса двама младежи си поръчаха именно шпирц, единия, спомням си, с кампари. Тогава за мен "Аперол" бе непозната дума, не знаех въбще, че съществува такава напитка.

Същата вечер, на същото кампо се срещнахме с Матео и с него изпихме нашия първи шприц. Матео ни обясни за трите вида шприц, който се пие във Венеция -  "Аперол",  "Кампари", "Селц" - котировките са в този ред. Тогава и тримата го пихме с "Аперол", защото именно него ни предложи Матео и накрая той го плати. Ето една снимка от тази паметна вечер.
И после, да казвам ли, че искахме да пием само и единствено шприц. Вода, кафе? Не, благодаря. Само шприц, "Аперол", с просеко.
Пили сме го в по-ниска от водната чаша, каквато виждате на първата снимка; в кафето на музея с колекцията на Пеги Гугенхайм - във висока чаша, в каквато в "Хари`с бар" се предлага тяхната запазена марка - коктейл "Белини"; и на някои места - както го предпочитам - в чаша със столче.
Мисля, че това е сезонна напитка, макар че съм виждала хора, и не туристи, а венецианци да го пият и през декември. Аз лично считам, че това е напитка, която трябва да се пие навън, на открито. Изключението е само когато си го приготвям вкъщи, защото от миналото лято започнаха да продават бутилки "Аперол" в "Кауфланд". На задния етикет на бутилката е дадено идеалното съотношение - две части "Аперол", три части бяло вино (ние го предпочитаме винаги с просеко, купуваме си просеко "Тревизо" от "Лидл"за 6 лв) и една част газирана вода. Това е, може да се гарнира с голяма зелена маслина, резенче портокал, а както наскоро откри мъжът ми - и с резен червен грейпфрут.
Ако искате може да опитате и шприц с "Кампари" - две части сухо вино, може да е леко газирано или не, една част "Кампари", съвсем малко вода, газирана ако и виното е frizzante. И резенче портокал.

Препоръчвах "чикети" и вино на крак, венециански сладкиши и кафе на крак, но мисля, че за туристите е задължителен шприца на външна маса и в топъл сезон. Нека само венецианците си го пият и през декември на крак.

3 коментара:

  1. Alain préfère le Spritz au Campari et moi, celu à l'Aperol. Nous aimons bien le prendre l'été au bar du Lavena, où il est servi parmi les Vénitiens, avec des olives et divers condiments. Bon dimanche!

    ОтговорИзтриване
  2. Bon dimanche, Anne, au Campari è troppo amaro per me :))

    ОтговорИзтриване
  3. Titanium Dab nail gel - Tioga Dabs
    A few weeks back, we bought a titanium titanium rod in leg nail gel for the new Teton Dabs product. The item that titanium suppressor I would buy is a titanium nail titanium trim as seen on tv gel ceramic vs titanium curling iron that titanium alloy nier I am

    ОтговорИзтриване