неделя, 23 май 2010 г.

Vogalonga, 23 maggio 2010


Vogalonga (в превод "дълго гребане") е празникът на гребците в лагуната. Този майски празник е роден през 1974 като състезание за удоволствие между приятелите на лодките наречени "mascarete" (тези лодки са плоскодънни, каквито са всички венециански традиционни лодки, леко заострени, с размери между 6 и 8 метра, за от един до четирима гребци). Вогалонга днес е венецианското тържество на греблата, в един свят, който живее с мощността на двигателите. Това състезание без конкуренция се ражда с идеята да се обединят всички онези, които се борят срещу увреждането на основите на града, по които всекидневно се блъскат от вълните, причинени от моторни лодки във Венеция. И така ето, че днес на Педесетница венецианците и гостите на града наблюдават събитието и ръкопляскат на гребците, а мъжете и жените с веслата (от всички гребни клубове в лагуната, заедно с участници от цяла Европа) се наслаждат на приключението Vogalonga, с лодки от всякакъв тип, гребат някои седнали с две гребла в ръце, други прави в лодката с едно (каквато е традиционната voga veneta (венецианско гребане) в продължение на 30 км из най-живописните места на лагуната и града.


Събирането на всички плавателни съдове става създадена в басейна на Сан Марко, срещу Двореца на дожите и днес на 23-ти май, 2010 година, повече от 1600 лодки и около 6000 участници са потеглили с топовен изстрел точно в 9:00 в посока градините на Биеналето, заобикаляйки остров Сант`Елена, след това и по-отдаления остров Сант`Еразмо наричан "зеленчуковата градина на Венеция", а след това и остров Сан Франческо дел Дерерто. Достигайки до островите Бурано и Мацорбо към към потеглилите от Венеция, са се присъединили и други гребни лодки и всички заедно след това са минали през Големия Канал на остров Мурано, за да се насочат към самата Венеция, влизайки през Канала на Канареджо, откъдето излизат в Канал Гранде и продължават по-най-красивия воден път в света до Пунта дела Догана, носът на някогашната морска митница, което е финала. На всички пристигнали до 15 часа е даден по един медал. Снимките направени в 12 на обяд от Серджо са от мястото за почести (с вдигането на гребла във въздуха) в канала на Канареждо, известен като канала на Гребците.

Photographer: Sergio Piovesan

to see more photos by Sergio Piovesan from the ending of Vogalonga 2010 in Canale di Cannaregio click here

Sergio ha detto:

In effetti la Vogalonga è un gran bel colpo d'occhio, soprattutto nel rio di Cannaregio dove, dopo la lunga maratona in laguna, le barche passano fra due ali di folla che aspettano sulle fondamente.



See also Fausto's photo from Vogalonga in Canal Grande Uno spettacolo, di quelli che solo Venezia sa offrire.

1 коментар:

  1. Ciao Emilia.
    I mentioned this post in my most recent blog post.
    You are doing a great job here.
    I just wish I could read Bulgarian. :o)
    Warm regards from California,
    Gondola Greg

    ОтговорИзтриване