неделя, 1 август 2010 г.

Lo scalone di Palazzo Contarini del Bovolo


Най-прочутата от всички външни стълби във Венеция, най-прочутата и най-впечатляващата е тази на палацо Контарини дел Боволо. Bovolo на венециански ще рече охлювче, завранкулка, chiocciola "киочола" което пък на италиански се използва за знака @ "маймунското а", но да не се отплесвам сега.


Толкова си бях мечтала да я видя, бях я видяла първо по телевизията, там на всеки един от етажите облечени в бяло палячовци (Пуличинела или Дзани от комедия дел арте) подскачаха в ритъм или пък пляскаха над главата си с ръце в кадър от Венеция в световния видеобмен по случай настъпаването на новото хилядолетие, започнила съм го сякаш е било вчера, само това, само този момент от Венеция, пък и от целия свят освен фойерверките.


Ето и първата снимка на сутринта, когато излезли от хотела започнахме оттам. Тухла, бял камък от Истрия, арки, арки, арки, стълби в откритата с арки цилиндрична кула и синьо небе. Нарицателното "дел боволо" със спираловидната стълба, с "охлюва" или "заврънкулката" бързо се прикачило и на онзи клон от богатото патрицианско семейство Контарини и обитателите на този палацо били наричани Контарини дел Боволо.

Стълбището било поръчано към 1499 година, казват на Джовани Канди от Пиетро Контарини, други посочват Джорджо Спавенто като автор на проекта, не знаем със сигурност кой е автора на тази прекрасна архитектурна приумица, но със сигурност можем да кажем, че няма друга такава във Венеция, няма друга стълба като тази нито преди нея, нито след нея). От белеведера под купола може да се наблюдава една прекрасна панорама към покривите на Венеция, на която уви, туристите не могат да се насладят, защото стълбата сред последната си реконструкция е затворена за посещения.


През 1717 благородната венецианка Елизабета Контарини се омъжила за един богат търговец от Бергамо, буржоа, който благодарение на едно щедро дарение на Републиката успял да влезе в кръга на венецианските патриции. Тя му донесла в зестра този палацо, с прочутата стълба към вътрешния двор и фасада към Rio di San Luca и Rio de la Verona. Поради сложни спорове за наследството през 1803 имотът бил продаден на Арнолдо Марсеиле, който направил от него луксозен хотел наречен "на Малтиеца".
Сегашният му собственик е една държавна организация, ангажирана с управлението на приюти и възпитателни центрове. Не се посещава, но някои мои познати са се изкачвали по тази стълба, може би в годините когато това е ставало с входен билет.


Ето това е началото, базата над която е спиралата на стълбата с петте реда аркади.

Тази стълба окото може да отличи и от Камбанарията на Сан Марко откъдето я видях първия и единствен когато се качих там. Уви, тогава през септември 2008 колкото и да исках да видя тази ренесансова стълба от ХV или от ХVІ век, така и не стигнахме до нея в лабиринта от calli, rami и campi на централния сестриере наречен на Сан Марко. Затова и следващия път през юли избрах хотел в непосредствена близост до нея. И още вечерта отидохме да я видим, тогава щракнах и първата снимка. Толкова дълго бях гледала рисунката, с която е представена в гида на Touring Club Italiano (този гид е без снимки, само с прецизни рисунки тук-там, това е запазената му марка).

Няма коментари:

Публикуване на коментар