петък, 29 януари 2010 г.

Куртизанки или венециански дами?


От векове историците на изкуството си задават въпроса дали дамите от тази картина на Виторе Карпачо са куртизанки или венециански благороднички. Джон Ръскин възхвалява тази картина, която се намира в музея Корер и ето как се произнася не за жените, а за майсторството на художника:

"Не познавам друг, който да притежава всички качества на художник и то в такъв размер - размах и нежност, блясък и спокойствие, точност и подробност, багри и светлосенки... Не зная друга картина в света, която би могла да се сравни с тази".

Аз много исках да я видя и един септемрийски ден когато най-накрая с Иво стигнахме до нея, не можах да й се насладя, добих представа само за реалния й размер, който всъщност отваря друга тема с продължение, защото платното е детайл от по-голяма картина.

Моят приятел Матео от Местре, който като студент е работил в музея Корер виждайки репродукцията, която бях качила на едно друго място в интернет изкоментира:

"Mazza che brutte che sono però!!! Sfortunati all'epoca se queste erano le cortigiane offerte!"

В превод:
"По дяволите, колко са грозни!!! Горките от онова време ако тези са се предлагали като куртизанки!"

"Не мислиш ли, че може да са дами?" попитах го аз и той със самочувствие на експерт по куртизанки от ранга на Пиетро Аретино самоуверено отвърна:

"Нееее имат твърде малко бижута и твърде семпли дрехи за да са" (в превод, а в оригинал: )

"Naaaaa
hanno troppi pochi gioielli e vesti troppo semplici per esserlo"

*

p.s. Очаквайте Том Круз приседнал на един диван пред една друга част от картината, която пак не дава отговор на загадката дали тези жени са омъжени дами или са куртизанки.

*

Превода от английски на цитата от Джон Ръскин е на Невяна Розева, от книгата на Хенри Х. Харт "Венецианецът Марко Поло", Варна, 1968

1 коментар:

  1. забележете чехлите с високи платформи пред опашката на пауна, носели са ги куртизанките за да увеличат ръста си с повече от десетина сантиметра (не и жените от улицата)доста рисковано е било да паднеш с тях и по едно време дори са били забранени със закон

    ОтговорИзтриване