сряда, 25 август 2010 г.

I rematori e le Bissone (foto di Fausto Maroder)

Mi permetto di presentare qua tre delle foto di Fausto Maroder scattate durante la Regata Storica dell'anno scorso per farvi vedere lo splendore di quello che ci aspettiamo di vedere con le mie amiche e tutti gli altri spettatori della regata storica a Venezia che la vedranno tra 10 giorni dalle due sponde del Canal Grande.

I nomi e i colori delle barche dette le Bissone li ho imprato grazie a Fauto ed aggiungio il link verso il suo post originale Bissone pubblicato il 9 settembre del 2009 nel suo fantasico Alloggi Barbaria Blog

© foto di Fausto Maroder

© foto di Fausto Maroder

Bissone се наричат онези живописни лодки, които се използват във Венеция само по време на историческата регата, която се провежда по Канал Гранде всяка година първата неделя на септември. Тези прекрасно украсени лодки, с гребци облечени в исторически костюми, са основната атракция на историческия кортеж, който минава два пъти по Канал Гранде в онази му част след завоя при Ка` Фоскари където е финала на регатите в различните категории, които се провеждат след това и където на специалното изградената плаваща платформа наречена La Machina се връчват наградите. Там има VIP места, там сядат и официалните лица. В непосредствена близост до големия завой на Канала, при спирката на vaporetto San Tomà е издигната и една трибуна с места, за която билетите от 20 евро за венецианци и 40 евро за гостите на града, отдавна са изчерпани. Та именно оттам кортежа преминава два пъти, на път към Риалто и обратно. Всички, които са застанили някъде по Канал Гранде преди това, при църквата Салуте или Кампо Сан Самуеле ще го видят да преминава само веднъж, поне така разбрах от Фаусто, а дали ще бъде така, ще ви кажа, след като се върна.

© foto di Fausto Maroder

Тези лодки, наречени Bissone, са по-големи от гондолите и са с по 8 гребци. Тяхното великопение ни дава възможност да си представим как трябва да са изглеждали частните гондоли във Венеция по времето на Републиката преди забрананата за прекомерната им украса да влезе в сила и по закон всички гондоли да бъдат боядисани в черно.

Ярки цветове, фигури на митологически същества и животни на носа и кърмата, всичко това създава едно неповторимо усещане за празник и тези лодки могат да се видят единствено в деня на историческата регата. Вероятно скоро ще могат да се виждат и в Арсенала, където ги държат през другото време на годината, ако залите, в които ги съхраняват, бъдат отворени за посетители по време на Биеналето. Но това засега е само една идея, а и музейното им излагане не може да се сравни с това, човек да ги види по вода, оживени от гребците, които гребат прави, както е гребния маниер в лагуната, стила наречен voga veneta.

Някои от тези лодки имат дори собствени имена и характерен цвят. Ще изброя онези, чиито имена и цветове научих от публикацията на Фаусто (линк към която съм дала в началото, в текста на италиански):

La Bissona (Лодката) Cavalli Marini (Морски коне) е сребриста

La Bissona (Лодката) Floreale е зелена

La Bissona (Лодката) Rezzonico - розова

La Bissona (Лодката) Cinese - жълта

La Bissona (Лодката) Geografia - зелена

La Bissona (Лодката) Bizantina - червена

La Bissona (Лодката) Naviglio - синя

La Bissona (Лодката) Querini - бяла

Няма коментари:

Публикуване на коментар