понеделник, 2 август 2010 г.

Altre immagini di Contarini del Bovolo

Una foto bella trovata in internet, si vede benissimo dove.

© photo by Graham McKenzie-Smith alias gms on Flickr. All rights reserved. Un punto di vista sorpendente com'è sorprendente anche la scala a prima vista.

Photographer: Carlo Naya (1816-1882), Scala del Bovolo dal Minelli, 1880 тук няма авторски права, защото родения през 1816 Карло Ная е направил тази снимка доста отдавна, в зората на фотграфията, две години преди да почине през 1882. Аз съм голяма почитателка на неговите снимки от Венеция и тази съвсем не е първата, която публикувам в този блог. Заглавието й, "Стълбата Боволо на Минели" идва от името на онзи богат търговец от Беграмо, който след едно дарение на Републиката станал венециански патриций и след като през 1717 се оженил за Елизабета Контарини получил в зестра този палацо. Изглежда по времето на Карло Ная, повече от 100 години по-късно е бил наричан "стълбата Боволо (това е венецианската дума за спираловидна стълба) на Минели". За този Минели днес не си спомня никой и името му може да се срещне само в историческите книги. А стълбата си е възвърнала името на благородното семейство Контарини, нейните поръчители в края на ХV век.

Steel engraving from Beaumont de Adalbert, Le Tour du Monde, 1862. Гравюра от времето когато това е бил лукзозния хотел "del Maltese", на Малтиеца. През 1803 някой си Арнолдо Марсеиле, вероятно от Малта, превърнал палацото с уникалната стълба в луксозен хотел. По това време той бил продаден нему, тъй като наследниците на Елизабета Контарини и Джовани Минели не могли по друг начин да разрешат споровете за собствеността. Едва ли обаче до 1880, когато Карло Ная прави снимката си, хотела все още е просъществувал. Но през 1862 когато се датирана гравюрата е възможно все още и да е. Не съм проверила как стои въпроса с фонтана, но ще се върна на него, когато проуча годината, в която във Венеция е прокаран градския водопровод.

Photo courtesy by Venice Museums. The Scala Contarini del Bovolo, hidden to the inside of one the small court nearest Campo Manin, laughed them to 1499. Architectonic elements of the first Rinascimento melt to the constructive techniques gotico-bizantine, creating a harmony of shapes from the typically venetian character in an only monument in its kind.
Ако последвате линка ще видите всички музеи, които могат да се посетят във Венеция, както и работното им време и цената на билета. Ако обаче искате да се качите по тази стълба ще трябва да следите кога окончателно ще приключи реставрацията.

photo by Natalia Samoilenko, Photocredit: Panoramio Хубава снимка, нали?

photo by Steve from 09.04.2004 Който и да е този Стив, явно му харесва да маркира снимките с деня, в който ги е направил. Тук обаче става ясно, че през 2004 който е искал, е можел да се качи по стълбата на палацо Контарини дел Боволо.

photo by Pierre Pareja from his blog Venice Daily Photo. Колкото до блога и снимките на Пиер, харесвам ги много, наистина. Всички, без изключение. Харсевам много неговия поглед към Венеция.

Любима снимка от камбанарията на Сан Марко, от която се вижда стълбата на Контарини дел Боволо. Направих я през септември 2008. Кой знае дали ако тогава бяхме отишли до това място нямаше да можем да се качим и там. От две години това забележително спираловидно стълбище, заедно с палацото, който краси са затворени за реставрация. Един ден когато приключи непременно ще се кача, за да погледна покривите на Венеция оттам.

И накрая ето как изглежда готическата фасада на палацо Контарини дел Боволо откъм Rio di San Luca. Тази фасада се вижда предимно от водата, пред нея Rio de la Verona наричан още Rio Menuo (понеже с годнола се минава за минута) се влива в Rio di San Luca. На снимката обаче, направена от моста на Rio de la Verona или Rio Menuo се вижда, че има голям трафик от гондоли по този малък канал. Същото е преди обяд и по Рио ди Сан Лука, минават гондола след гондола с туристи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар