понеделник, 19 юли 2010 г.

I fuochi d'artificio e riflessi nel bacino di San Marco

Photocredit: Internet

Това е привилегированата гледна точка на професионалните фотографи, които снимат за всекидневниците и на телевизионните оператори. Утехата ми е, че те не могат да се наслаждават истински на тези гледки, тъй като са заети да кадрират, да ловят моменти и да документират. Иначе се разполагат на лоджата на Палацо Дукале, високо над тълпата, скупчена на piazzetta и пред палацо Дукале. Само онези от хората долу, които са по-напред виждат и отраженията във водата и затова е цялото чакане с часове по-рано - за запазване на по-предни места от които да се виждат разноцветните отражения на фойерверките във водата.

Лодките, скупчени в залива на Сан Марко са пълни с онези младежи, които специално се организират и за празника на Реденторе наемат големи товарни лодки на които се събират по 20 - 25 човека и в късния следобед потеглят от гарата или някъде другаде под звуците на техно парчета или хитовете на лятото, които се носят от мощните стерео колони, с които са снабдили il barcone - голямата лодка. След като са преминали по Канал Гранде тези лодки се нареждат една до друга в залива на Сан Марко, където остават "в блокада" в очакване на фойерверките половин час преди полунощ третата събота срещу неделя на месец юли, когато се дава началото на празника на Реденторе - Спасителя или Изкупителя. Откакто обаче от 80-те години той се празнува с фойерверки религиозното му съдържание все повече се загубва, за да се превърне постепенно в най-хубавия младежки празник на лятото.
foto dalla rete, scattate durante la notte del Redentore 2009 da un fotografo professionista per "24 ore sole" dalla loggia del Palazzo Ducale.

Няма коментари:

Публикуване на коментар