неделя, 25 юли 2010 г.

Arches arches everywhere

© photo by Daisuke Ido (foto e titolo originale Arches arches everywhere Giorgio Ferretto alias Daisuke Ido)

Прекрасна снимка на Дайсуке Идо публикувана сред другите в неговия photo set Venezia - calli, campielli e corti сред албумите му във Flickr. Заех и оригиналното й английско заглавие избрано от фотографа с измислено японско име и го сложих за заглавие на този пост.

© photo by Daisuke Ido

Минавала съм поне през три от пътуванията си до Венеция поне веднъж по тази Calle degli Albanesi, типична calle получила названието си от албанците, които някога са обитавали там, и никога не съм поглеждала нагоре. Така, че не мога да кажа, че съм видяла тези арки заснети на тази снимка от Джорджо Ферето, наричан още Дайсуке Идо.

© photo by Fausto Maroder

Тези арки, които могат да се видят над някои от тесните calli (това е мн.ч. на венецианската дума calle, название което се използва за проходите или уличките в този уникален град, на италиански calle всъшност означава непавиран път) та тези арки, свързващи сградите във енеция ги наричат и volti - сводове. Освен стабилизираща строежите функция някога те са показвали, че собствениците на свързаните сгради с такива арки са едни и същи или в отношения на родство. Многозина от богатите венециански патриции са инвестирали парите си в недвижими имоти, строели сгради, които давали под наем. Така, че тези арки са една любопитна характеристика на строителното предприемачество във Венеция по времето на републиката.

Аз, уви, съм заснела само една от тези арки, една от най-големите, чийто свод е специално укрепен с дървена подпора днес при campo Santa Marina. Тази подпора, която можете да видите и на една от снимките на Фаусто в специално посветения на тези тухлени арки във Венеция пост в неговия Alloggi Barbaria Blog. Снимката с дървената подпора (поставена вероятно за повече безопасност сега) всъщност показва как са били изграждани арките още от появата им в римското строителство - първо се е поставял модул от дърво и върху свода направен от дърво се изграждала арката тухла по тухла, след което дървена подпора се маха и арката с добре споени тухли с хоросан е готова. Римските трумфални арки са били изгражани по същия начин, но са били били облицовани с мрамор и скулптурни изображения с богини на победата, декоративни елементи и човешки фигури, изобразаващи пленици и военни кампании увенчани с победа. Арката от тухли обаче е била широко използвана не само в представителните сгради, храмове, бани, театри и амфитеатри, но в обикноевеното жилищно строителство чак до днес, където дори у нас, в България мнозина искат да имат арка в коридора на апартамента си. И знаете ли защо, защото идеята за минаването под нея създава приятно усещане.

© photo by Fausto Maroder

Eто и моята снимка с тухлена арка, влязла в кадъра едва ли не случайно когато щраках на кампо Санта Марина.

Тя е една от големите и Фаусто е заснел със zoom широкия свод с дървена подпора за безопасност сложена в последните години.

© photo by AnnaLivia

Ако искате да видите как тази calle oтвежда на Campo Sant'Angelo вижте оригиналния пост на АннаЛивия в Mes Carnets Vénitiens.

Eто още една голяма арка с ключов камък от бял камък от Истрия в сестриере Канареджо, арка до която аз изобщо не съм стигала, но след като я видях на снимката на АннаЛивия, знам вече къде ще я видя, когато се разходя по-обстойно в Канареджо. Ето и линка, към поста в Mes Carnets Vénitiens откъдето свалих снимката.

© photo by AnnaLivia

2 коментара:

  1. Io a Matteo:
    ti hanno mai fatto impressioni quegli archi a Venezia nelle calli?
    Matteo:
    vedendoli spesso, alla fine uno non ne resta molto colpito
    se non, a volte, per la loro esagerata concentrazione in alcuni punti

    Io a lui:

    ma a cosa servivono?
    Matteo:
    credo per semplice motivo statico sai
    le case a venezia tendono a inclinarsi, e così le tenevano su

    Io:
    questo dialogo lo metto come commento nel blog ;-)
    Matteo:
    GRASSIE!!
    Io a lui:
    visto che non me ne lasci mai :-)
    Matteo:
    beh, su quello degli archi è tutto in bulgaro!

    Io: sì
    quelli che lo capiscono non meritano di leggerlo!
    scherzo
    Matteo:
    l'arco che si trova dalle parti di S. Maria Formosa l'hai presente?
    http://alloggibarbaria.blogspot.com/2009/11/calle-e-archi-del-paradiso.html

    Io a lui:
    quello gotico è altra cosa
    è arte
    Matteo:
    ma questo specfiico venne messo per siglare un'alleanza tra le due famiglie nobili che vivevvano nei due palazzi uniti
    Io a lui:
    sarà il tuo preferito?
    Matteo:
    mi piace molto
    anche x' mi emoziona l'arte gotica

    ОтговорИзтриване
  2. сега си давам сметка, че тези арки са вдъхновени от готическите аркбутани, които могат да се видят по много от готическите катедрали в Европа.

    Аркбутан се нарича онази външна арковидна подпора, предназначена да контрира насочения навън натиск в сграда. Особено разпространени са в готическите катедрали, да са се "опрат" или противостоят на тенденцията на свода да избутва стените навън. Ще взема да ги покажа в другия си блог Altri Amori тези катедрали с арбутани.

    Така, че това е една успешна строителна техника от готическия период, прилагана и в жилищното строителство от ХV или още от ХІV век във Венеция.

    ОтговорИзтриване