неделя, 17 октомври 2010 г.

Vini al Bottegon

Cantine del Vino già Schiavi
Fondamenta Nani 992
Затворенo в неделя
най-близкa спиркa на vaporetto: Accademia


Не е osteria, не е ресторант, а е bacaro и минава за една от най-добрите енотеки във Венеция. На табелата пише Cantine del Vino già Schiavi, а на една по-малка светеща вечер неонова табела може да се прочете Vini al Bottegon. Намира се на фондамента Нани при Рио ди Сан Тровазо от другата страна на канала срещу църквата с две фасади наречена за накратко от венецианците Сан Тровазо (обединено съкращение на двама светци, на които е посветена -Св.Св. Червазио и Протазио).

Един ноемврийски следобед с Иво прегладнели бяхме минали оттам, бяхме пропуснали обяда обикаляйки залите и стълбите на Палацо Дукале, а след това бяха взели vaporetto и слезли на Академията, за да отидем и до Ка` Рецонико. Щеше да е хубаво да знаехме за този Ботегон и да бяхме изпили по чаша вино там с cichèti ("чикети") или да хапнем по един сандвич на крак... Ресторатите след 2 и половина приключваха и не ми и хрумна да влезем в някой бакаро. Но човек няма как да знае всичко. И кой ще ти гледа във Венеция пътеводителя и ще ги търси тези бакари там... Названието на този е доста любопитно - Cantinе del vino già schiavi (в смисъла на „вече роби на избите с вино” доколкото схващам). От три поколония този бакаро или ако предпочитате тази енотека е собственост на семейство Гасталди, което нашият Фаусто както пише в блога си, че познава от 40 години, което ще рече от дете.
Когато през септември, в деня преди историческата регата минаваме с лодката по Рио ди Сан Тровазо, виждам табелата и щраквам тези две снимки. (Тази в началото е първата.)

Ето и църквата Сан Тровазо с двете фасади, едната гледа към канала, другата към кампото.

От другата страна на Рио ди Сан Тровазо е палацо Нани, снимам го когато минаваме покрай него, оттук се виждат и фамилни гербове. Цялостното му название е палацо Барбариго Нани Мочениго.

Обръщам се и снимам още веднъж палацо Нани, в който сега се помещават два департамента на Венециaнския университет "Ка Фоскари", знам го от табелата, която снимах през ноември - Департамента по италианистика и романска филология на първия етаж и Департамента по философия и теория на науките на втория етаж.

Ето и го Bottegon - Cantine del Vino già Schiavi, мястото където един февруарски ден са избрали да отидат обедно време (но не за обяд) Брад Пит и Анджелина Джоли с децата си, тази година преди да започнат снимките на филма "Туристът".

От другата страна, навън на фондамента тези трима синьори пият предиобедния си аперитив - неизмения шприц с чаши на парапета.

Една наздравица вдъхновена от нашето минаване, дължи се щастливите ни усмивки и ослепително русите коси на Сара.

Цветни отражения в Рио ди Сан Тровазо в този слънчев септемврийски ден. Събота е, към 11 сутринта.

Лодката, която ни изпревари всъщност се движи много по-бързо, а ние се наслаждаваме на деня.

Продължаваме по Рио ди Сан Тровазо, за да излезем на Канал Гранде, покрай Ка` Корфу (вдясно), единия от двата палаци, които вървят с общото име Контарини дели Скрини - частна собственост и до днес на едно богато семейство.

6 коментара: