вторник, 6 април 2010 г.

Концертите в църквите Concerti in chiesa


Пет пътувания до Венеция (ще перифразирам Ан) и още не съм слушала концерт в църквата Санта Мария Формоза или в използваната вече само за концерти църква Сан Видал.

По време на престоя ни за празника на Реденторе парите за концерта във вторник с Четирите годишни времена в Сан Видал отидоха още в понеделник на кампо Сант`Анджело, където с Иво седнахме да вечеряме между палацо Грити и палацо Дуодо, гледайки се един друг, всеки на фона на готически палацо от ХV век.

Билетите за тези концерти, които се провеждат почти всяка вечер в Сан Видал и в действащата църква Санта Мария Формоза са с цена от 24-25 евро. Концертите започват в 9 вечерта и колкото и скъпи да изглеждат, два билета за един такъв концерт струват по-малко и от най-скромната вечеря за двама в ресторант с бутилка вино.Винаги съм гледала афиша с програмата за концертите в Санта Мария Формоза и всеки път ми се е струвала примамлива. Първия път, когато исках да си купим билети в програмата бяха Годишните времена на Вивалди, последния път - прочути оперни арии. Билетите се продават от сутринта до вечерта на една подвижна масичка пред входа откъм рио ди Санта Мария Формоза. Винаги има места, защото билетът от 25 евро е скъп и за самите венецианци. В 9 часа затварят вратата и след минута или две започва концерта. Най-подходящият сезон за тези концерти е есента. Лятото и през септември Иво винаги е предпочитал и ще предпочита да слуша оркестрите на „Сан Марко”. Всъщност два коктейла на масите пред „Флориан” или „Куадри” излизат точно колкото два билета за концерт в Сан Видал или в Санта Мария Формоза.Църквата Сан Видал, запазила оригиналните картини, с които е била украсена (сред тях е има и едно платно на Карпачо, на което е Сан Видал на кон в обкръжението на други светци) е затворена за култа и в нея почти всяка вечер от седмицата се провеждат концерти с барокова музика. Билетите за тях могат да се купят вътре в църквата след 10 сутринта, както предварително така и в самия ден на концерта. През втората половина на юли имаше две различни програми и те се редуваха през ден. В едната влизаха „Четирите годишни времена” на Вивалди, които бяха изпълнявани във вторник, четвъртък и събота, придружени от един „кончерто гросо” от Арканджело Корели и едно „скерцо фантастико” от Антонио Бацини.

Концерти се провеждат и в една сграда срещу северната страна на църквата Сан Марко срещу вратата, от която излизат посетителите на така нар. piazzetta dei leoni, площадчето с двата лъва от червен веронски мрамор. Тази сграда е църквата Сан Басо и макар че през 1675 година с фасадата й са бил ангажиран Балдасаре Лонгена, горната й част никога не е била завършена. Издигната камбанария била впоследствие разградена, а църквата e една от многото затворени от французите през 1810 година. След като в продължение на години приютявала произведения на изкуството от различни дарения за Сан Марко и е била и антикварен магазин, в наши дни там понякога има гостуващи изложби, но по-често се изнасят концерти с музика на Вивалди. Над вратата на рекламното пано от плат ще видите надписи, които с големи букви съобщават, че там венециански вируози свирят Вивалди в рамките на поредния концертен сезон, а от двете страни на отворената врата са афишите с програмата. През деня отвътре звучи приканваща музика (на запис).Любителите на музиката, както и всички останали могат да влязат в църквата Сан Маурицио, където е подреден „Музей на музиката”. Входът е свободен, всеки ден от 9.30 до 19.00 ч. Там във витрини са изложени струнни инструменти от бароковата епоха, истински шедьоври на майсторите лютиери от ХVІІІ век, както и някои нотни страници на Антонио Вивалди.На връзката между църквите и музиката ще се спра в главата за венецианските болници и приюти между ХVІ и ХVІІІ век, защото голямата авантюра на венецианската музика започва именно в музикалните зали на тези приюти, където бедните момичета са били насърчани да се занимават с музика, а капелмайсторите към тези институти са писали партитурите за музиката, изпълнявана в църквите към четирите големи венециански болници, първите три от които са основани още през ХVІ век.

p.s. Последната снимка с "Музея на музиката" в църквата Сан Маурицио е от сайта на Ан за църквите на Венеция http://www.churchesofvenice.co.uk/sanmarco.htm

Няма коментари:

Публикуване на коментар