събота, 24 април 2010 г.

Fermate di linea 2 con nomi di chiese Спирки на линия 2 с имена на църкви

Ето накрая и спирките на по-бързата линия 2, която минава по широкия плавателен канал, която разделя собствено Венеция от остров Джудека. Това е канала, по който минават круизните кораби, които тръгват на обиколка из Средиземноморието от Венецианската морската гара. Сред тези спирки никоя не носи името на бароковата църква Санта Мария дел Розарио, която е втората църква построена от йезуитския орден във Венеция. Няма спирка и с името е на съседната Санта Мария дела Визитационе. Най-близката спирка до тези две църкви е „Дзàтере” и това е названието на построената още през ХVІ век, по времето на дожа Андреа Грити, дълга и широка фондамента, на която тези две църкви се намират. „Дзàтере” ще рече „Саловете”.


Църквата, което е вижда на заден план, зад vaporetto е Санта Мария дела Салуте заснета от фондамента на остров Джудека.


От църквата Сан Базилио не е останало нищо, Сант`Еуфèмия на остров Джудека не се вижда от водата, затова пък църквата на Спасителя, Реденторе приковава погледите на пътуващите в двете посоки.
„Дзителе” е някогашна църква на остров Джудека,(което е използвана в наши дни като конгресен център, тук не е представена със снимка), построена по проект на Андреа Паладио след смъртта му като свързаващо звено на двете части на някогашен приют за бедни момичета. Преди затварянето й след идването на Наполеон, се е наричала Санта Мария дела Презентационе, а прозвището й (на което ще се спра другаде) ще рече „лелки”, „лелички”. Фасадата й е нещо като преход от Сан Джорджо към Рененторе или обратно (взависимост в коя посока се возите и кой от двата архитектурни шедьовъра на Паладио харесвате повече).„Сан Дзакария” е първата спирката където, вече в залива на Сан Марко, се срещат линия 1 и линия 2, но самата църква с фасадата на Мауро Кодуси е скрита зад един sotopòrtego, който отвежда до кампото пред нея. Като човек излезе на това кампо няма начин да не се удиви от ренесансовата хармония на високата й заоблена в горния си край фасада.


Това е любимата ни църква Сан Дзакария, където хванахме втората половина на вечерната меса в деня на Реденторе. Какъв паметен ден беше! Мисля дори, че и снимката е оттогава. А иначе всеки път когато минавам оттам снимам тази фасада.


Спирки на vaporetto (линия 2) с имена на църкви

Сан Базилио
Сант`Еуфемия
Реденторе
Дзителе
Сан Джорджо Маджоре
Сан Дзакария
Сант`Елена

2 коментара:

  1. bella la Costa Crociera che attraversa il canale della Giudeca!. E' tua la foto?

    ОтговорИзтриване
  2. certo che è mia, se non c'è scritto un altro nome di fotografo vuol dire che è mia, cara :)
    questà è l'ultima della serie.

    ОтговорИзтриване