четвъртък, 18 март 2010 г.

Сватбата в Кана на Паоло Веронезе


Трябваше да направя тази снимка от Пунта дела Догана, от носа на някогашната митница, за да осъзная, че фасадата на църквата Сан Джорджо Маджоре е обърната фронтално към Punta della Dogana или ако предпочитате към залеза,(както си ми му е реда на запад).


Остров Сан Джорджо Маджоре с фасадата проектирана от Андреа Паладио и камбанарията, от която се открива една от най-прекрасните гледки към града в лагуната. Снимката е направена през юли от линия 2 на vaporetto, в един от трите следобеда когато ходихме до острова, за да постоим в църквата, не помня вече дали като се приближавахме или се отдалечавахме.Ето платното, което Паоло Веронезе рисува между 1562 и 1563 година за рефетория (столовата) на бенедектинския манастир на острова Сан Джорджо Маджоре, който е срещу Палацо Дукале, а фасадата на църквата му, проектирана от Андреа Паладио е обърната към онези, които пристигат във Венеция по Канал Гранде. Картината е замислена като илюзионистичен завършек на архитектурата и славата на платното била толкова голяма през втората половина на ХVІ век, че който идвал във Венеция отивал в манастира на Сан Джорджо, за да види тази картина, на която били нарисувани и много от коронованите глави и знаменитости от онова време. А Козимо де Медичи, който при идването си във Венеция бил гост в манастир на Сан Джорджо твърдял, че пътуването от Флоренция си заслужавало дори само за да види тази картина.

През 1797 година след един мирен договор между Австрия и Франция като военна репарация платното било свалено от стената и за да се улесни изпращането му в Париж било срязано на части. Умела политика на присвоявяне на шедьоври с цел оправдаване на военните разходи. Картината била "сглобена" и изложена в Лувъра, за да остане завинаги там.
ето и залата в Лувъра, където е изложен оригинала.ето и копието в някогашния рефеторий проектиран от Паладио. Копието е поръчано през 2006 година и е изпълнено с дигитална технология върху ленено платно, идея осъществена от фондация Чини, за да бъде поставено на оригиналното място, за което Веронезе е нарисувал картината и е там от 11 септември 2007 година, двеста и десет години след като огромното платно широко почти десет метра е било отнесено в Париж в годината когато последния дож на Венецианската република напуснал завинаги Палацо Дукале след като се бил подчинил на ултиматума на Наполеон.кои ли са тези? първите зрители или екипът на Грийнауей? тогава и Крис трябва да е някъде там. Имената на хората дали гласовете си за италианската (пардон, венецианската) версия бяха впечатляващи (все имена на palazzi и прочути венециански фамилии). Освен актьорите (четирима мъже, сред които и нашият скъп приятел Кристиан Ренцики и една жена) са били поканени на участват и издънките на някои от най-славните венециански благородни семейства - Гайа Дона деле Розе, Антонио Фоскари, Алберто Франкети, Доната Гримани, Агостино Нани Мочениго, Пиер Алвизе Дзорци, Джовани Рубин де Червин Албрици.детайл с "младоженците" или с кралските особи и същите персонажи във "визията" на Грийнауей, която лятото на 2009 до 13 септември можеше да се види в рефетория (столовата)на някогашния бенедектински манастир на остров Сан Джорджо Маджоре
Момент от "визията" на Питър Грийнауей заснет с професионален апарат, а не любителски като моя. Все едно да сравняваш двузвездния "Леонардо" с четризвездния "Джорджоне". И двамата са в Канареджо, но само това ги сближава, освен факта, че са с имена на художници.
Ето детайла с "артистите", художниците в ролята на музиканти, които забавляват богатите. Във "визията" на Грийнауей, в която персонажите говореха (и някои от тях с гласа на Крис) "музикантите" се оплакваха кой гладен кой жаден. "Ho fame", "ho sete". Мъчех го онази септемврийска вечер когато седяхме на кампо Санта Маргарита да си спомни дали е бил почти плешивия Веронезе с виолата, зализания Басано с флейтата или с цигулката, къдрокосия Тинторето или старият Тициан с контарбаса, облечен в червено, не можеше. Христос не е бил. За Кристиан говоря, за кой друг, нали и той е артист, любимият ми.

1 коментар:

  1. видях да се продава пъзел със Сватбата в Кана на Веронезе (за 40 лева) и се чудя дали да не си го поръчам

    ОтговорИзтриване