сряда, 24 февруари 2010 г.

Рио деи Мендиканти на Каналето


Ето и изгледа на Каналето, Рио деи Мендиканти гледан от север или Looking South от 1723, светлината във водата е нарисувана така, че човек като види тази картина на живо, има чувството, че към нея е насочено специално осветление. Признавам, че потърсих с очи външния източник на светлина. Смайващ е мига, в който осъзнаваш, че светлината е в картината и че художника я пресъздал с върха на четката си. Никоя репродукция не може да предаде този прекрасен ефект. Освен това платното се оказа по-голямо отколкото очаквах.
Исках да го видя в Ка Рецонико, но момента, в който влязох в пинакотеката на третия етаж, или на втория piano nobile и видях тази картина окачена на стената срещу вратата, през която се влиза в Картинната галерия, този момент надмина всичките ми очаквания.

Картината е закупена от Градския съвет на Венеция през 1983 от Crespi Collection, частна колекция в Милано. И със сигурност е най-силното платно в Ка Рецонико, музея на венецианското изкуство на ХVІІІ век. Бих се върнала там само за да видя светлината в нея, но в Ка Рецонико има и други неща, заради които бих платила отново билета от 6 евро и половина.

3 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. на заден план, де, ще го видите в картината на племеника на Каналето, Бернардо Белото от 1740, около двадесет години по-късно, с обратна гледка точка Looking Nord

    ОтговорИзтриване
  3. забравих да кажа, че дървения мост, който се вижда в картината на Каналето пред зидания мост "Кавало" в действителност вече го няма. Бил е там в първите десетилетия на ХVІІІ век, когато Каналето е нарисувал картината, но отдавна вече не съществува и не е бил възстановен защото терена е бил застроен. Там някъде по-навътре остава скрит палацо Грифалкони от ХV век(с фасада към водата, но на повече от 15 метра навътре от канала) Затова пък Понте Кавало, които се вижда при по-внимателно вглеждане на заден план, все още си е там и ще остане непокътнат още дълго.

    ОтговорИзтриване