понеделник, 15 февруари 2010 г.

Майсторите на маски

- Signora, posso farLe una foto?
- Prego

Майсторите на маски били наричани mascherеri. Занаятът им ги доближавал до художниците и ваятелите, в някои случаи те били подмогани от т.нар. targheri – художници –приложници, които освен, че украсявали маските били специалисти по вътрешната декорация на дворците и довършвали гипсовите орнаменти по стените с рисувани лица и изящни детайли. И днес можете да ги видите как работят в някои от многото ателиета-магазини за маски. Не бързат да затварят, понякога работят и до късно вечер. Когато попитах тази signora mascherera от вратата на магазина мога ли да й направя една снимка беше след осем и половина и вечерта.

Повечето оригинални маски, които може да разгледате в тези магазини са с цена над 30 евро и могат както да се носят по време на карнавала, така и да се окачат на стената. Едва ли обаче ще видите такива маски на стената в дома на който и да е венецианец. Венецианските майстори на маски се оплакват от евтините маски произведени в Китай, които могат да се купят на много места във Венеция, но забравят, че хората, които купуват по-евтините сувенирни маски от 8 или 10 евро така или иначе не купуват тройно по-скъпите оригинални маски на венецианските майтори, чиито цени в повечето случаи са над възможностите им.

По време на Карнавала на кампо Санто Стефано се провежда Mercato delle maschere e dei costumi Veneziani, Пазара на венециански маски и костюми, където спокойно може да се разгледат и проучат традиционните венециански маски, както и да се видят маски, в чието създаване майсторите са се водили от собствената си фантазия и вкус.

По сергиите съм виждала да се продава и „маската на Коломбина” (дори се хванах за една китайска имитация, която веднъж видях на една маса пред магазин за сувенири в Кастело, в онзи миг ми се приска да я имам), но сега не мога да си спомня дали „маската на Коломбина” е tutto volto (цяло лице с изрисувани красиви орнаменти като домино на очите) или е само mezzo volto тип домино, която само горната част на лицето. По сергиите ще видите да се продават „маската на Коломбина” и „маската на Казанова”, но тези маски са единствено и само нещо като фалшиви „търговски марки”.

Класическите венециански карнавални маски са няколко: la bauta с прилежащото и tabarro с черната шапка с три върха, която може да бъде украсена и със златен ширит, la moretta, черната овална „маска на нямата слугиня”, котешката маска наричана на венециански la gnaga, „ла няга” запазена за онези мъже, които са намирали за забавно по време на карнавала да се обличат като жени (днес тази котешка маска се харесва и се прави главно за децата), клюноподобната маска носена някога от лекарите по време на чумните епидемии, и маските от комедия дел арте, най-известните от които са Арленино, Панталоне, Пулчинела, Бригела.

Няма коментари:

Публикуване на коментар