четвъртък, 11 февруари 2010 г.

la villa di Tiepolo a Zianigo вилата на Тиеполо


Фреските в стаите на първия етаж на вилата, която си купил в Дзианиго, (на 20 километра от Мирано) Тиеполо нарисувал през 1798 година. В голямата си част те са вдъхновени от карнавала, като са представени предимно авантюрите на Пулчинела. "Pulcinella innamorato", „Pulcinella in love”, „Пулчинела намазачо” (това последното е специално за Киролес и Брачолина, на техния фантастичен българо-италиански жаргон, ще видите и „Пулчинела фуратино”, in English – The Swing of Pulcinella) (о, ще се спра подробно на типажите от комедия дел арте) Фреските от семейната вила на Тиеполо създават изключително настроение, веднага се долавя, че няма поръчител, няколко мига след като ги видиш разбираш, че художника е рисувал за себе си, според собствените си вкусове и предпочитания. И щом ги погледаш няколко минути те обзема онова удоволствие, с което ги е създал и с което после ги е гледал. Галантни и забавни, те предизвикват приятно усещане и една едва ли не съучастническа усмивка.(Вижте, лицето на онзи, който се обръща в „Разходката”, сякаш знае, че сте зад него).

Фреските били свалени от стените на вилата, принадлежала на художника във втората половина на живота му, още през 1906 от един реставратор на име Франко Стефанони, на когото платил венецианския антиквар Антонио Салвадори, който пък ги бил купил от собственика на вилата с намерението да ги продаде във Франция.
Днес те се намират в няколко климатизирани стаи на втория piano nobile на Ка`Рецонико където е пинакотека (добре, където днес е уредена картинната галерия) и е чудесно, че могат да се видят във Венеция заедно с всичко останало, което има в Ка`Рецонико – великолепен дом от късната барокова епоха и смайващ музей с огромна бална зала, в която и днес се правят концерти, повече от дом и повече от музей, палацо, който очарова и кани човек да хареса изкуството на Settecento veneziano. Тамq в първата малка зала след най-голяма бална зала в света в частен дворец, какъвто за щастие Ка` Рецонико вече не е, та в първата зала след нея, на тавана Тиеполо е изпълнил поръчката за една сватбена алегория, която ми е любима, не си я спомням точно, не искам и да я търся на снимка, искам само да си спомням колко е прекрасна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар