четвъртък, 18 февруари 2010 г.

Темите на Карнавала


През 1982 с едно побратимяване на Венеция и Неапол темата на Карнавала станала срещата на Арлекино и Пулчинела, двете прочути маски от италианската комедия дел арте, превърнали в комедиен персонаж характера на венецианеца и този на неаполитанеца.През 1982 темата била Венеция и Чужденците.
През 1985 побратимяването на Венеция и Париж, двата най-романтични града за цял цял свят, мечта на хората от всички страни, подсказало и темата на карнавала.
През 1994 темата, вдъховена от невероятното пътуване на Марко Поло, била Ориента и Китай.
През 1998 Карнавалът почел Джакомо Казанова, прочутия венециански авантюрист превърнал името си в нарицателно за съблазнител. Поводът бил двеста годишнината от смъртта му.
2003 била годината на фелиниевския Карнавал, посветен на големия италиански режисьор Федереко Фелини, с чието кино в речниците на много езици (сред които и българския влезли думи като Dolce vita, папарак, както и епитета feliniano, пиша го на италиански, защото вече го употребих на български, а самият Фелини не бил съвсем сигурен на италиански какво точно изразява). Пък и Фелини през 1976 бил направил и своя филм „Казанова” с Доналд Съдерланд в главната роля, чиито черти един руски скулптор предал в паметника на Казанова, открит във Венеция преди няколко години, може би в годината на карнавала посветен на Казанова. Този, който обръщал погледа към Фелини бил по случай 20годишнината от смъртта му.
Названието на карнавала от 2004 било ORIENTAL-EXPRESS – Пътуване с маска по пътя на коприната до четири страни Тайланд, Китай, Япония и Индия.

Темата на карнавала от 2006 била Драконът и Лъвът и китайския дракон се побратимил с лъва на Сан Марко.
През 2008 година Карнавалът за първи път бил организиран от консорциум начело с Казиното на Венеция. Стартът му обаче бил помрачен и събитията от първия ден (събота 26 февруари) били отменени заради официалния ден за траур обявен поради смъртта на два работници убити предишния ден.
Карнавалът от 2010 запазил темата от предишната 2009 SENSATION, като я доразвил в 6 сестриери – 6 сетива. Във всеки от шесте сестирери на града (както се наричат шесте квартала на града) организираните прояви били свързани с едно от човешките сетива.
В сестиере Канареджо се чествал Вкуса, като на капмо сан Джеремия всеки ден се провеждали безплатни готварски курсове (с предварително резервирани места) водени от прочути главни готвачи от областта Венето.
В сестиере Сан Поло акцентът падал върху Зрението и на кампо Сан Поло се вихрели детски игри и забавления за малките сред които най-впечатляващо звучи една реплика към Джеймс Бонд „007 лиценз за изчезване”.
В сестиере Санта Кроче било почетено Обонянието със серигии с подправки, чай от всички крайща на света, аромати, плодове покрити с шоколад и оригинални венециански карнавални сладкиши.
В сестиере Дорсодуро царствало музикалното величество на Слуха и в двата уикенда на карнавала от 9 часа вечерта на кампо Санта Маргарита се редували различни диджеи. Имало и Music Parade с концерти в чист стил ska-reggae.
В сестиере Кастело протягало ръце Осезанието и в палацо деле Еспозициони в градините на Биеналето всеки ден от 10 до 18.30, онзи който си плати входния билет можел да вземе участие в карнавала на тъмно.
Централният сестиере Сан Марко бил отреден за шестото чувство – Ума. Там на площад Сан Марко била създадена прекрасна градина, в която всеки следобед минавали участниците в парада на костюмите. На изградената сцена се играели представления вдъхновени от традиционната комедия дел арте, а зад сцената се провеждали селекциите за най-хубава маска на карнавала. Полетът на ангела, историческото шествие на дожа и догаресата, шествието на Мариите от някогашната катедрала Сан Пиетро в Кастело до сегашната – Базиликата на Сан Марко, завръщането на най-красивите drag queen, които се съревновавали в две категории – най-добър look и най-добър performance, танго фестивалът били най-големите събития в официалната програма.

1 коментар:

  1. Лъвът на Сан Марко, с който съм илюстрирала този пост също е една от маските на Росана Молинати, в една от годините, когато тя не е представила картина на някой от любимите си художници. "Мир на теб Марко евангелист мой"

    ОтговорИзтриване