събота, 27 февруари 2010 г.

Rio di Santa Marina

Една снимка на Рио ди Санта Марина от прозорците на втория piano nobile на палацо Пизани. Вдясно се вижда половината от бароковата фасада на палацо Марчело Пиндемонте, а до нея е квадрифората островърхи готически арки с балкон и две двойки странични монофори отстрани на piano nobile където е "Residenza del doge". Оказа се, Фаусто, чийто блог започнах да следя и от който научих само за два дена страшно много неща е приятел с Нок и Никола, младата двойка, която държи този b&b. От Фаусто научих дори имената им, те не ми се бяха представили, че да ги знам.
Следващата снимка е направена от Ponte del Cristo и в дъното се вижда началото на рио ди Санта Марина, тя започва оттам откъдето се слива заедно с рио деи Мираколи (от дясно) и рио ди Сан Лио (от ляво)

Ponte del Cristo ми е особено любим, защото винаги когато изляза на него ме смайва величието на палацо Пизани, първия път когато го видях си пожелах да мога да вляза в него и след година благодарение на Мартин Бойс и Биеналето това желание се сбъдна. Първият път когато правих снимки тук, че дори и втория не преполагах, че Рио ди санта Марина ще се окаже под прозорците на стаята ни в "Residenza del doge".

Тук при Ponte del Cristo рио ди Санта Марина се среща с Rio della Panada, който се влива в широкия рио ди Санта Марина.


на следващата снимка се вижда облицованата с мрамор барокова фасада вдясно на палацо Марчело Пиндемонте, сега в него са намерили място някакви юридически офиси. А на първия piano nobile на палацо Пизани където се вее венецианското знаме с лъва на Сан Марко на тъмно червен фон живеят собствениците на палацо Пизани - семейство Николай, които в магазина си за детски връхни дрешки откъм calle delle Erbe продават едно якенце за по 220 евро.виждате ли моста в дъното, вижте го защото следващата снимка е направена след малко повече от месец, през ноември 2009, от него и е с обърната гледна точкаа тук вече свършва рио ди Санта Марина, разделя се на две - Рио ди Сан Джовани Латерано (вляво) и Рио дела Тета (вдясно). Наименованието Rio della Tetta (на Гърдата) е доста интересно, но не съм го проучвала, нито него, нито канала.


Липсва снимка от нашия прозорец в "Residenza del doge", но не съжалявам, нито една от малкото които направих оттам не ми харесва достатъчно, за да я сложа тук

1 коментар:

  1. Fausto, riesci a riconoscere nella prima foto la quadrifora dei tuoi amici della "Residenza del doge". Ma lo sai che lavoro fa Nicola? Avevo l'impressione che andava al lavoro e sono molto curiosa di sapere che fa nella vita.

    ОтговорИзтриване