петък, 26 февруари 2010 г.

Calle dei Botèri две улици в различни сестриери

За начало ето едва снимка през зимата на Calle dei boteri in sestiere di San Polo

© photo by Daisuke Ido

Както вече споменах Calle dei Bot(t)eri, улица на бъчварите има и в сестриере Сан Поло, малко след рибния пазар тя извежда до Канал Гранде почти срещу Ка д`Оро, другата е в Канареджо, пада се успоредна на Фондаменте Нуове и там на номер 5115 ще видите имената на Тициано Вечелио по латински маниер и благородническия му герб (титлата му е дадена от Карл V). Кой знае защо италианския гид на Touring Club Italiano твърди, че ако тръгнете от Фондаменте Нуове по Calle del Fumo, улицата на Дима или пушека (която за беда на картите в началото си при северната част на лагуната е дадена като Calle dei Buranelli, улицата на тези от Бурано) и свиете на дясно в първата пресечка ще се озовете на campo Tiziano (няма го на никоя карта, явно така наричат въпросната Calle dei Botteri, улица на бъчварите в най-широката й част) ще видите дома на Тициан (в гида твърдят, че е на номер 5182-83, но на снимката, която направих през септември 2008 се вижда номер 5115). Домът, който никога не е бил дострояван така и не се вижда от високия зид. Бил е издигнат заедно със зида през 1527 и се счита, че Тициан е живял там в продължение на 45 години. Аз не се предоверявам на карти и пътеводители. Мога да пиша на Матео, собственика на хотел "Вечелио" и guest house "piccolo Vecellio" да ми обясни защо е това разминаване с номерата, но то едва ли е толкова важно, тъй като къщата на Тициан се разпознава веднага. Не се посещава, нито може да се види как изглежда зад зида.


Тук думата ми беше за еднаквите названия на улиците в различни сестриери, виждала съм да се повтарят имената и на Calle della Madonna, уличката на Мадоната (тези със сигурност са повече от две) и на Calle degli Albanesi, уличката на албанците.

Така е защото тези наименования на венецианските улички (или пасажи или проходи, още не съм намерила точното съотвествие на думата) са се получили по естествен начин, а не са измислени и сложени от градската управа.

И както може да видите венецианците, които са ги писали тези табели на бял фон с черни букви двойните съгласни в стандартния италиански са ги нямали за нищо.

а ето какво се вижда от другата страна на левия бряг на Каналe Гранде - Ка д`Оро
.
е dall'altra parte del Canal Grande c'è la Ca d'Oro


1 коментар:

  1. аз предлагам до къщата на Тициан да се стигне по calle de la Colombina, тази веднага до скромния хотел "Вечелио" пред спирката на Фондаменте Нуове и ресторанта-пицария с дървената платформа над водата "Аlgiubagiò"

    ОтговорИзтриване