неделя, 21 март 2010 г.

Piazza San Marco vista dall'alto del Campanile

Площад Сан Марко, наречен от Наполеон Бонапарт "Салонът на Европа"



Старите Прокурации в северната част на площад Сан Марко, Наполеоновото крило, което свързва Старите и Новите Прокурации и откъдето е входа за Музео Корер и Новите прокурации, в които днес е разположен музея Корер с картинната си галерия на втория етаж и археологически музей. Гвоздеят на обиколката е представителната зала на Библиотека Марчана, архитектурния шедьовър на Якопо Сансовино.



Под аркадите на новите прокурации, започнати през 1582 от архитекта Винченцо Скамоци и завършени (някои твърдят от Якопо Сансовино, други от Балдасаре Лонгена) към средата на ХVІІ век, е било открито първото кафе във Венеция и там и сега е "Флориан" най-старото кафене в Италия и от 1720 известно в цяла Европа. Обновено през ХІХ век то е било място за срещи на венецианските интелектуалци и днес е сред един от символите на Венеция и Италия. Отвисоко се вижда, че Новите прокурации, които някога са служили за резиденции на деветимата Прокуратори на Сан Марко - най-висшата изпълнителна власт във Венецианската република, тоест министрите, наглед една монолитна сграда, всъщност са били разделени на отделни части, всяка една с вътрешен двор и отделен вход от страната на залива където днес са бившите "кралски градини" създадени по времето на Наполеоновото управление във Венеция и впоследствие наречени "кралски", защото именно в Палацо деле Прокуратие Нуове е бил двореца на Виктор Емануил Втори, крал на Обединена Италия и баща на Джована, нашата царица Йоана, която се жени за цар Борис ІІІ.



и онази част от площад Сан Марко с двете колони, наречена piazzetta (площадчето), която гледа към залива в лагуната, наричан "Басейна на Сан Марко", залив, в средата на който е остров Сан Джорджо Маджоре с прекрасната църква на Андреа Паладио и камбанарията, от която се открива още една различна и може би по-хубава гледка към Града.

2 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления, Емилия
    за чудесните панорамни снимки от върха на Кампаниле, както и за полезните коментари към тях.
    В края на март т.г. имах възможността да посетя Венеция с голямото желанието да "изкача" Кампаниле, но дъждовното и мъгливо време ми попречи. Въпреки това, странното беше, че мераклиите-туристи бяха стотици. Гледайки снимките от там в блога мисля, че гледка е страхотна и и заслужава да бъде запечатана качествено. Поздрави още веднъж от Бойко

    ОтговорИзтриване