сряда, 12 май 2010 г.

Visita alla Chiesa dei Frari


билет и план на Фрари с указани на задната страна забележителности в църквата на братята францисканци, едната от двете най-големи готически църкви във Венеция


21 и 11 Мраморната рамка на хора с местата на монасите и в дъното картината на Тициан "Успение богородично" над главния олтар


11) Presbiterio, Pala dell'Assunta Централното място за богослужение с картината на Тициан "Успение богородично"


11) Pala Dell'Assunta Централната олтарна картина "Успение богородично" на Тициан, поставена над главния олтар. Скоро ще пиша повече за нея.


21)Coro, Organi Хорът на монасите, единствения монашески хор, с оригинални дървени места за сядане е запазен в църквата Фрари. Там са поставени и църковните органи. Подобен хор е имало и другата голяма готическа църква във Венеция, "Санти Джовани е Паоло", църквата построена от доминиканския орден, но той впоследствие е бил махнат, за да не заема място по време на погребенията на дожове, които се извършвали там. Във Фрари, църквата на братята францисканци обаче е бил запазен и скоро ще се спра по-подробно на него. Снимката е направена от Джорджо Ферето, наричан още Даисуке Идо, който не веднъж съм представяла в блога като фотограф.


детайл от гробницата на дожа Фоскари, с християнските добродетели около тялото на дожа, скоро ще разказа история на дожа Фоскари, на която и Байрон е посветил една драма, а след него и Верди една опера. Сцени от живота му са рисували Дьолакроа и Франческо Хайез, а гробницата му във Фрари е направена сравнително късно, по-късно от срещуположната ренесансова гробница на дожа Трон, творение на Антонио Рицо.


13) Погребален монумент на дожа Франческо Фоскари, дожът служил най-дълго на Републиката, 34 години, 6 месеца и 8 дни, в чийто дом на Канал Гранде днес е държавния университет на Венеция - Ка Фоскари


12) Monumento al Doge Nicolò Tron Погребален монумент на дожа Николо Трон изграден от Антонио Рицо. В Ка Трон на Канал Градне днес се помещава един от факултетите на Венецианския Институт по Архитектура


4) Altare Madonna Ca' Pesaro Семейният олтар на Пезаро с Мадоната на Пезаро, както е наречена тази прочута картина на Тициан с Божията майка с младенеца в едния край на картината, а в центъра на композицията, Св. Петър й представя Якопо Пезаро, епископ и победител в една от битките срещу турците, долу пред трона на Девата е изобразена група членове на семейството, сред които изпъква погледа на момчето, обърнат към гледащите картината. Предпочетох тук да сложа тази моя нефокусирана снимка, за да добиете представа как стои картината в църквата.


3) Monumento al doge Giovanni Pesaro Гробницата на дожа Джовани Пезаро по проект на Балдасаре Лонгена в бароков стил, за чието изграждане дожа бил отделил 11 000 дуката в завещанието си. Същият дож е поръчителя и на новия дом на Пезаро, Ca' Pesaro на Канал Гранде, творение на същия станал едва ли не семеен архитект Балдасаре Лонгена, който е най-големия бароков архитект на Венеция и според мен се нарежда веднага след Бернини и Боромини с шедьовъра си - църквата Санта Мария дела Салуте.


2) Monumento al Canova - Монументът на Антонио Канова, проектиран за гробница на Тициан, в която впоследние след смъртта на големия скулптор на неокласицизма, било решено да стане паметник на самия Канова, и там в урната, която внасят в пирамидата сега лежи сърцето на Канова. Паметникът е изграден от учениците на Антонио Канова по скиците му за гробницата на Тициан, на който междувременно по време на австрийското управление е била издигната друга гробница на отсрещната стена на църквата. Пирамидата, масонски символ, е трабвало да покаже, че към масонското братство са принадлежали и Канова, и самия Тициан.


24) Mausoleo Tiziano Гробницата на Тициан издигната по времето на австрийското управление във Венеция по волята на австрийския император Фердинанд І. Австрийското поръчителство е подчертано от някои детайли. Първият такъв е детайл е надписът на постамента, в гирляндата която две ангелчета държат TITIANUS / FERDINANDUS I / MDCCCLII, ако погледем към върха на гробницата ще видим лъва, символа на Венеция, но ако това е лъва на Сан Марко е чудно защо в лапите му не е показано отвореното евангелие, а герба на Хасбургите с един двуглав орел. А самият Тициан е изобразен с инсигниите на Cavaliere dello Sperone d'Oro, които се свързват с титлата Conte Palatino (Палатински граф) дадена му от Император Карл V, коронясан на свой ред от папата за император на Свещенната римска империя.


18) Sacrestia Сакрекстията, помещението, което някога е служило за съхраниение на църковната утвар и богослужебните дрехи, което във втората половина на ХV век монасите францисканци склонили семейство Пезаро от клона при Сан Бедето (Сан Бенедето) да използва за свой фамилен погребален параклис, тук бил положена Фраческина Трон, съпруга на Пиетро Пезаро, който заедно със синовете им измолил разрешението от монасите, а след това когато последвал жена си във вечността, също бил погребан там. Семейството поръчало на Джовани Белини да нарисува триптиха, който да украси семейния им олтар. Десет години трябвало да минат преди Белини, по това време държавен художник на републиката, да изпълни тази частна поръчка, но и сега триптиха, поставен на оригиналното си място в оригиналната си рамка вълнува душите на онези, които го гледат. И ако си спомняме за съпрузите и синовете Пезаро, то е защото след като получили разрешението на монасите да превърнат част от сакрестията в свой фамилен параклис те разширили пространството, като добавили абсидата с готически прозорци.


19) Trittico di Giovanni Bellini Триптихът на Джовани Белини

Няма коментари:

Публикуване на коментар