събота, 1 май 2010 г.

Ca' d'Oro e Giorgio Franchetti (Episod 3)


През 1894 г. съдбата най-сетне се оказала благосклонна към Ка Д’Оро, тъй като я купил един истински просветен аристократ, не само по потекло, но и по дух. Това бил един барон от Торино на име Джорджо Франкети, човек с голяма култура, чувствителен и отдаден на любовта си към изкуството.


Той, както свидетелства един от неговите приятели Габриеле Д’Анунцио, започнал задълбочена работа по възстановяването и реставрацията на Ка Д’Оро. Новият горд и същевременно покрусен притежател на Ка д`Оро се занимавал всекидневно с подовата мозайка на приземния етаж, която искал да заприлича на тази в църквата „Сан Марко”. Дори Д’Анунцио, който често търсел компанията му на няколко пъти бил принуден да реди парченца порфир и серпентин в гипсовата основа.


Голямата заслуга на Джорджо Франкети била, че се опитал да възстанови Ка Д’Оро в оригиналния й вид, като събирал с упорство от антикварните магазини на цяла Европа онова, което Медуна, архитектът нает от балетната дива преди тридесетина години бил изхвърлил. Първо успял да си възвърне прекрасната vera da pozzo за дъждовна вода от ателието на Джовани и Бартоломео Бон.


После реконструирал парче по парче външната стълба и портала към уличката наречена Calle di Ca’ d’Oro с прекрасния релеф на Николо Романело, поставил отново всички елементи по фасада, които междувременно били махнати, реконструирал атриума в първоначалния му вид и зазидал прозорците, които архикетът Медуна бил отворил според прищевките на балерината.


Целта на Джорджо Франкети била да създаде идеалното място където да подреди своята колекция от произведения на изкуството, колекция в която и до днес най-големия живописен шедьовър е един гол Свети Себастиан пронизан със стрели на Андреа Мантеня, а най-скъпоцения мрамор е двойния портрет на младите съпрузи, излязал изпод длетото на Тулио Ломбардо. Барон Франкети бил откупил и свалените фрески на Джорджоне и Тициан от външните стени на Фондако деи Тедески, които и сега могат да се видят в портегото на втория етаж на Ка Д’Оро. Св. Себастиан със стрелите на Мантеня и сега сега да специално отреденото му място от Джорджо Франкети в дъното на първия piano nobile и мястото създава усещането за частен параклис в църква. Мисля си, че именно пред него е прекарал последните си часове Джорджо Франкети. Баронът се погрижил след смъртта му неговата колекция от произведения на изкуството, заедно с Ка Д’Оро да станат собственост на Италианската държава и до днес в някогашната „къща от злато” е част от колекцията на Джорджо Франкети.


Баронът завършил живота по колкото мъчителен, толкова и красив начин. Самоубил се през нощта на 18 декември 1922 г., след като измъчван от болките на една неизличима болест предпочел сам да сложи край живота си и днес прахта му почива под порфирената колона, поставена над мозайката във вътрешния двор, мозайката, която сам в продължение на часове много дни бил редил.


поглед към eдна съвременна инсталация в приземния портего от гостуващата в Ка` Д`Оро изложба ACQUA ВОДА


Fabrizio Plessi, L'enigma degli addii, Ca' d'Oro 2009

4 коментара:

  1. It's "My Palazzo"!!!! I love...
    Bonne journée et joli 1er Mai!
    Martine de Sclos

    ОтговорИзтриване
  2. Ciao Matrine,
    grazie altrettanto!
    Do you know the story of Giorgio Franchetti, the last owner of Ca' d'Oro?

    ОтговорИзтриване
  3. Д’Анунцио- авторът на Невинният
    Лаура Антонели беше блестяща в едноименния филм

    ОтговорИзтриване
  4. Wonderful photographies !
    A presto !
    Amitiés from France.

    ОтговорИзтриване